Türkiye’nin coğrafi zenginliklerinin yurt dışında da tanıtılması ve tescili amacıyla başlatılan çalışmalar sonrası Van’dan ilk başvuru gerçekleşti. Van TSO öncülüğünde Van Otlu Peyniri için Avrupa Birliği coğrafi işaret tescil başvurusu yapıldı.
Van’da endemik bitkilerin karışımıyla yapılan kentin tescilli ürünü olan otlu peynir, asırlardır değişmeyen lezzetiyle sofraların vazgeçilmezi olmaya devam ediyor. Kentin önemli değerlerinden olan ve mayıs ayında dağların yüksek kesimlerinde toplanan türlü türlü otlarla sütün buluşması sonucu yapılan otlu peynir sofraları süslüyor.
2017 Yılında TSO tarafından TÜRKPATENT’e coğrafi işaret başvurusu yapılan Van Otlu Peyniri, 17 Eylül 2018’de Coğrafi İşaret tescili aldı. Türkiye’de marka koruması alan otlu peynirinin Avrupa’da da korunması ve markalaşması için tescil başvurusu yapıldı.
Konuya ilişkin açıklama yapan Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, “Van Otlu Peynirimiz Avrupa Birliği Coğrafi İşaret başvurusunu gerçekleştirdi. Başta Erkan Atacan olmak üzere tüm çalışma arkadaşlarımızı tebrik ediyorum.” dedi.
Coğrafi işaret neden önemli?
Dünya genelinde 10 bini aşkın coğrafi işaretli ürün olduğu ve bu pazarın büyüklüğünün 250-300 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor. Sadece Avrupa pazarının 100 milyar Euro olduğu hesaplanıyor. Coğrafi işaret alınan ürünler için hem koruma sağlanıyor hem de bu ürünler özel ürün statüsünde kabul edildiği için daha yüksek fiyata satılıyor. Üreticisine daha çok para kazandırıyor. Denetimlerle ürünün taklit edilmesi, tağşiş edilmesi engelleniyor.
Türkiye’nin AB nezdinde tescillenen coğrafi işaretleri şu şekilde:
1 – Gaziantep Baklavası
2 – Aydın İnciri
3 – Malatya Kayısısı
4 – Aydın Kestanesi
5 – Milas Zeytinyağı
6 – Bayramiç Beyazı
7 – Taşköprü Sarımsağı
8 – Giresun Tombul Fındığı
9 – Antakya Künefesi
10 – Suruç Narı
Van ‘da hal fiyatları! Fiyatlar ne durumda! Van Sebze Hali’nde Sebze ve Meyve fiyatları ne kadar?
11 – Çağlayancerit Cevizi
12 – Gemlik Zeytini
13 – Edremit Zeytinyağı
14 – Milas Yağlı Zeytini
15 – Ayaş Domatesi
16 – Maraş Tarhanası
17 – Edremit Körfezi Yeşil Çizik Zeytini
18 – Ezine Peyniri
19 – Safranbolu Safranı
20 – Aydın Memecik Zeytinyağı
21 – Araban Sarımsağı
Muhabir: Vanolay – Suat Tink